ΛΑΝΚΑΒΑΤΑΡΑ ΣΟΥΤΡΑ – Κεφ.2 [ΣΥΛΛΟΓΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΤΑΡΜΑΣ] – 32. [Τέσσερις Μορφές της Λεκτικής Χωριστικότητας]

[ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ]

ΣΥΛΛΟΓΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΤΑΡΜΑΣ

XXXΙI

Τέσσερις Μορφές της Λεκτικής Χωριστικότητας

Κατά τη στιγμή εκείνη πάλι ο Μαχαμάτι ο Μποντισάττβα Μαχασάττβα είπε στον Ευλογημένο: Σε παρακαλώ, πες μου, Ευλογημένε, σχετικά με τη διδασκαλία τη γνωστή σαν την ουσία της χωριστικότητας όσον αφορά τις λέξεις, με την οποία, Ευλογημένε, εγώ και άλλοι Μποντισάττβα-Μαχασάττβας, κατανοούντες καλά και εξοικειωνόμενοι με την ουσία της χωριστικότητας όσον αφορά τις λέξεις θα γίνουμε απόλυτα ενήμεροι της σημασίας δύο πραγμάτων, της έκφρασης και του εκφραζόμενου, και έτσι επιτυγχάνοντας αμέσως την υπέρτατη φώτιση, θα εξηγήσουμε τη σημασία αυτών των δύο πραγμάτων, έκφρασης και εκφραζόμενου, για τον εξαγνισμό όλων των όντων.
Ο Ευλογημένος απάντησε: Τότε, Μαχαμάτι, άκουσε καλά και στοχάσου καλά, (86) γιατί θα σου ομιλήσω σχετικά με αυτό.

Πολύ καλά! είπε ο Μαχαμάτι ο Μποντισάττβα-Μαχασάττβα, και άκουσε τον Ευλογημένο.
Ο Ευλογημένος του είπε: Υπάρχουν, Μαχαμάτι, τέσσερα είδη λεκτικής χωριστικότητας. Αυτά είναι: (1) Λέξεις υποδηλώνουσες ατομικά σημεία, (2) ονειρικές λέξεις, (3) λέξεις που προκύπτουν από την προσκόλληση σε λανθασμένες εικασίες και χωριστικότητες και (4) λέξεις προερχόμενες από τη χωριστικότητα εκείνη που δεν γνωρίζει αρχή.
Τώρα, Μαχαμάτι, οι λέξεις που υποδηλώνουν ατομικά σημεία αναδύονται από χωριστικοποιούσες μορφές και χαρακτηριστικά σημεία σαν πραγματικές καθεαυτές και προσκολλώνται σε αυτά. Οι ονειρικές λέξεις, Μαχαμάτι, αναδύονται από το αναληθές περιβάλλον το οποίο αποκαλύπτεται [ενώπιον του νου] όταν θυμάται την προγενέστερη εμπειρία του. Οι λέξεις που προκύπτουν από την προσκόλληση σε λανθασμένες εικασίες και χωριστικότητες, Μαχαμάτι, αναδύονται από την ανάμνηση πράξεων που διεπράχθησαν προγενέστερα. Οι λέξεις οι προερχόμενες από τη χωριστικότητα εκείνη που λειτουργεί από αμνημονεύτων χρόνων, Μαχαμάτι, αναδύονται από τη δύναμη της συνήθειας, οι σπόροι της οποίας ανεπτύχθησαν από την εμμονή σε λανθασμένες εικασίες και ψευδείς φαντασιώσεις από αμνημονεύτων χρόνων. Αυτά σου λέγω, Μαχαμάτι, είναι τα τέσσερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της λεκτικής χωριστικότητας, πράγμα που είναι η απάντηση στην ερώτηση σου.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου