ΛΑΝΚΑΒΑΤΑΡΑ ΣΟΥΤΡΑ – Κεφ.2 [ΣΥΛΛΟΓΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΤΑΡΜΑΣ] – 46. [Γιά το Όνομα, την Πρόταση, τη Συλλαβή και το Νόημα Τους]

[ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ]

ΣΥΛΛΟΓΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΤΑΡΜΑΣ

XLVI

Γιά το Όνομα, την Πρόταση, τη Συλλαβή και το Νόημα Τους

Περαιτέρω, Μαχαμάτι, θα εξηγήσουμε τα χαρακτηριστικά του σώματος-όνομα, του σώματος-πρόταση και του σώματος-συλλαβή· διότι όταν το σώμα-όνομα, το σώμα-πρόταση και το σώμα-συλλαβή κατανοηθούν καλά, οι Μποντισάττβα-Μαχασάττβας, προσαρμοζόμενοι στη σημασία μίας πρότασης και μίας συλλαβής θα πραγματοποιήσουν γρήγορα την υπέρτατη φώτιση και έτσι θα αφυπνίσουν όλα τα όντα σε αυτήν. Με το σώμα-όνομα, Μαχαμάτι, σημαίνει το αντικείμενο από το οποίο εξαρτώμενο αποκτάται ένα όνομα, το σώμα είναι αυτό το αντικείμενο· κατά μίαν άλλην έννοιαν, το σώμα σημαίνει ύλη (σαρίρα). Αυτό είναι, Μαχαμάτι, το σώμα ενός ονόματος. Με το σώμα μίας πρότασης σημαίνει αυτό που (η πρόταση αυτή) εκφράζει, το πραγματικό αντικείμενο, καθορίζοντας την έννοιάν του οριστικά. Κατά μίαν άλλην έννοιαν, αυτό ολοκληρώνει την αναφορά του (τη μνεία του). Αυτή είναι, Μαχαμάτι, η διδασκαλία μου όσον αφορά το σώμα-πρόταση. Με το σώμα-συλλαβή (113) σημαίνει εκείνο με το οποίον υποδεικνύονται τα ονόματα και οι προτάσεις· είναι ένα σύμβολο, ένα σημείο· κατά μίαν άλλην έννοιαν, είναι κάτι που υποδεικνύεται.

Πάλι, Μαχαμάτι, το σώμα-πρόταση (πάντα) σημαίνει την ολοκλήρωση της σημασίας που εκφράζεται στην πρόταση. Πάλι. Μαχαμάτι, ένα όνομα (ή ένα γράμμα, νάμα) σημαίνει κάθε ξεχωριστό γράμμα διακρινόμενο όσον αφορά την καθεαυτού-φύση του από το α μέχρι το χα. Πάλι, Μαχαμάτι, μία συλλαβή [βυϊανζάνα) είναι βραχεία, μακρά ή εκτεταμένη. Πάλι, Μαχαμάτι, όσον αφορά το σώμα-πρόταση (πάντα) η ιδέα γι’ αυτό αποκομίζεται από τα αποτυπώματα που έχουν μείνει επάνω στον δρόμο από τους ελέφαντες, τα άλογα, τον κόσμο, τα ζαρκάδια, τα βοοειδή, τις αγελάδες, τους βουβάλους, τις κατσίκες, τα κριάρια κ.λπ. Πάλι, Μαχαμάτι, τα ονόματα (νάμα) και οι συλλαβές (βυϊανζάνα) ανήκουν στα τέσσερα Σκάντας τα οποία όντας άμορφα υποδεικνύονται με ονόματα· έτσι γίνονται τα ονόματα. Εξαιτίας της διαφορετικότητας που χαρακτηρίζει τα ονόματα, υπάρχουν οι συλλαβές (βυϊανζάνα)· έτσι γίνονται οι συλλαβές. Αυτή είναι, Μαχαμάτι, η σημασία του σώματος ενός ονόματος (νάμα), μίας πρότασης (πάντα) και μίας συλλαβής (βυϊανζάνα). Πρέπει να προσπαθήσεις να αποκτήσεις μία ολοκληρωτική κατανόηση αυτών των όρων. Έτσι είναι που λέγεται:
172.  Εξαιτίας της διάκρισης ανάμεσα στο νάμα, στην πάντα και στη βυϊανζάνα, ο αγνοών, ο αμβλύνους, κολλάει σε αυτές όπως ο ελέφαντας (μέσα) στη βαθιά λάσπη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου